Uutiset

Kausi päättyi

23.11.2017

Avovesikausi on SMPS Etelä-Saimaan osalta Lappeenrannassa päättynyt viime maanantaina, eli 20.11. Tuolloin alukset telakoitiin Rapasaaren aseman eteen ja nyt ne ovat siellä odottamassa ensi kevättä. Aktiiveilla on jäljellä vielä pari yhteistä tapahtumaa, minkä jälkeen alkaa toiminnassa joulutauko. Tämä jatkuu joulu-tammikuun ajan, viikkokoulutusten käynnistyessä taas helmikuun ensimmäisenä maanantaina.

 

Kausi on ollut tavalliseen tapaan varsin monipuolinen. Varsinaisia suoritettuja tehtäviä yhdistyksemme aluksille kertyi 39 kappaletta, lisäksi erilaisiin kaupallisiin-, valvonta- ja ennaltaehkäisevään toimintaan luettavia ”keikkoja” tehtiin 31 kappaletta, yhteenlaskettuna kokonaistehtävämäärän noustessa siis 70:en. Varsinaisten keikkojen yleisimpänä syynä oli tekninen vika (22 kpl). Meri- tai vesiliikenneonnettomuustehtäviä oli 8 kpl, onnettomuuksia tai vaaratilanteita saaristossa tai järvialueella niinikään 8 kpl ja kauden aikana osallistuttiin myös yhteen ensivastetehtävään.

 

Meripäiviä yhdistyksemme aktiiveille kertyi pelastusaluksilla 456 kappaletta. Erikseen kirjattuihin yhdistyksemme järjestämiin koulutustapahtumiin osallistuttiin 3761 henkilötyötunnin edestä, partiointiajoa tehtiin Messin toimintakalenterin perusteella 1508 henkilötyötuntia (ei ole varmistettu lokikirjoista eikä liene tarpeenkaan – suuntaahan tässä haetaan) ja kaikki yhdistyksen toiminta yhteenlaskettuna Messin kalenterin perusteella aktiivit tekivät tänä vuonna vapaaehtoistyötä 6590 henkilötyötuntia. Tosiasiassa kuitenkin vähän enemmän, sillä kaikkea toimintaa ei kuitenkaan Messiin kirjata. Lisäksi joku aktiiveista oli ympäri vuorokauden valmiina vastaamaan päivystyspuhelimeen, mitä ei edellisiin tuntimääriin ole sisällytetty. Melkoinen suoritus siis vapaaehtoisporukalta – vertailun vuoksi tavanomainen täysipäiväisen henkilön vuosityöaikahan on 1600 tuntia, joka tosin monella alalla korotettiin pari vuotta sitten kovan poliittisen väännön jälkeen Suomen pelastamiseksi 1624 tuntiin... :)

 

Tänä vuonna yhdistyksemme koulutustoiminnassa oli poikkeuksellisen paljon yhteistoimintaharjoituksia. Helmikuussa järjestettiin radioliikenneharjoitus yhdessä pääkaupunkiseudun meripelastuskouluttajien kanssa. Avovesikauden ensimmäinen yhteistoimintaharjoitus oli toukokuussa Skinnarilassa, mihin osallistuivat meidän lisäksi Lappeenrannan, Tirilän ja Ruokolahden VPK:t, Saimaan AMK:n ensihoitajaopiskelijaryhmä ja Eksotelta ensihoidon kenttäjohtaja. Kesäkuussa harjoiteltiin Rapasaaressa ryynäyshommia Lappeenrannan VPK:n kanssa ja elokuussa järjestettiin Jenny Wihurin kanssa YT:t Keskisenselällä. Syyskuun lopussa yhdistyksemme alukset osallistuivat Vapepa-yhteistoimintaharjoituksiin Taipalsaarella, mistä moni ehkä lukikin paikallisesta ilmaisjakelulehdestä. Tähän harjoitukseen osallistuivat niin Etelä-Karjalan pelastuslaitos, maanpuolustuskoulutus, Saimaan Margareta-alus, sekä Vapepan maastoetsintätoiminnan kautta erittäin monet alueen muut yhdistykset ja toimijat. Meidän ja pelastuslaitoksen osalta ilta jatkui vielä toisella harjoituksella Ilkonsaarissa, nyt vain pimeällä. Lokakuussa pidettiin perinteiseen tapaan Riehkiössä yhdistyksemme aktiivien oma koulutusviikonloppu ja lokakuun viimeisenä maanantaina harjoiteltiin vielä kerran pimeäetsintää saaristossa yhdessä Lappeenrannan VPK:n kanssa. Näiden lisäksi on luonnollisesti muistettava, että ”normaalit” viikkoharjoitukset pyörivät koko ajan läpi kauden. Aikamoista.

 

Kiitokset siis kaikille tästä kaudesta. Niin aktiiveillemme, yhteistyökumppaneille (erityisesti LPR:n VPK), tukijoillemme (ks. logot nettisivuilla), viranomaisille (erityiskiitos Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle hyvästä yhteistyöstä) ja luonnollisesti kaikille jäsenillemme, jotka osaltanne mahdollistatte toimintamme jatkumisen. Trossi-jäseniä on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan yhdistyksen historiassa, toivottavasti tämä kehityssuunta jatkuu. Tänäkin kesänä moni veneilijä sai henkilökohtaisesti kokea Trossi-jäsenyyden tarjoamat edut, kun tekniikka pettää tai kivi kolahtaa pohjaan odottamattomassa paikassa.

 

Nyt, hyvää joulunodotusta itse kullekin! Valkeasta joulusta on paha sanoa vielä mitään, mutta ainakin tällä hetkellä marraskuisessa maassa on lunta.

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group